Hvad er et eventyr, og hvad er eventyrtræk?

Et eventyr hører under fiktionsgenren, det betyder, at det er en historie, der er opdigtet. Udover eventyret findes der også andre undergenrer i fiktionsgenreren, det kan være krimi, gysere, science fiction m.m. Hver af undergenrerne har deres egene træk, for eventyr kaldes dette for eventyrtræk.

Forskellen på folkeeventyr og kunsteventyr

Et eventyr kan yderligere opdeles i folkeeventyr og kunsteventyr.

Folkeeventyr er meget gamle fortæller faktisk nogle af de ældste historier, der findes. Det er historier, som er blevet fortalt igennem mange år. Tilbage i tiden rejste der eventyrfortællere rundt og fortale eventyrerne videre. Det var datidens underholdning, og gjorde det muligt for både børn og voksne at drømme sig til et fortryllende sted. Dog var der altid en morale i eventyrene.

 

Kunsteventyr blev vældig populære i 1800-tallet, og blev til med inspiration fra folkeeventyrerne.

Den væsentligste forskel på kunst- og folkeeventyr er, at kunsteventyr er skrevet af en kendt forfatter, det kunne eksempelvis være H.C. Andersen.

Sådan spotter du eventyrtrækkene

Et af de største kendetegn ved et eventyr er sætningerne ”der var engang” og ”de levede lykkeligt til deres dages ende”. Hjemme-ude-hjemme modellen er ofte selve skelettet i et eventyr.

Hjemme: Selve handlingen begynder hjemme, det kan være på et slot eller i en meget fattig familie

Ude: Ude er ofte i et magisk univers, hvor der både indgår trolde, hekse, feer og andre væsener, som f.eks. talende ting eller dyr. Det er ofte her at hovedpersonen i eventyret skal overvinde forhindringer, der kan være at slå en drage ihjel for at kunne redde prinsessen.

Hjemme: Det kan enten være på slottet eller i den fattige familie, der ikke længere er fattig, men nu er blevet rig, hvilket kan give dem et nyt hjem.

 

Derudover er der en lang række andre træk, som kendetegner et eventyr. Du kan læse mere om eventyrtræk og derved lettere adskille folkeeventyr fra kunsteventyr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *